جایگاه RCA در تحلیل سوانح در مدیریت ایمنی

fukushima-daiichi-nuclear-plant-explosion

 

استفاده از متد های تحلیل علل ریشه ای خرابی ها ابتدا در واحدهای ایمنی مورد استفاده قرار گرفته و پس از محرز شدن اثربخشی این روش ها، جای خود را در مدیریت نگهداری و تعمیرات باز کرده است. آنچه که اکنون در ایران باب شده است استفاده از RCFA می باشد، در حالیکه می توان از این روش ها در خواستگاه اصلی آنها، یعنی مدیریت ایمنی نیز استفاده کرد.

وضعیت کنونی بررسی سانحه در ایران بدین صورت است که پس از وقوع سانحه، کمیسیون سانحه تشکیل شده و با برگزاری تعداد محدودی جلسه که بیشتر شبیه دادگاه می‌باشد، به دنبال مقصر اصلی سانحه میگردند. یافتن مقصر اصلی عمدتاً با مصاحبه هایی با افراد درگیر در سانحه و شاهدین ماجرا طبق صورت جلساتی انجام میگیرد. افرادی که در نوک پیکان سانحه بوده اند به نسبت خاصی مقصر شناخته میشوند و جریمه ای متناسب با درصد قصور افراد تعیین میگردد. در پروسه مذکور دو مشکل اساسی وجود دارد:

1)  یافتن علت اصلی سانحه طبق متد مشخص و استانداردی صورت نمیگیرد. در حالیکه هنگام استفاده از متدهای RCA به صورت سیستماتیک سانحه مورد کنکاش قرار میگیرد و با تمرکز بر بخشهای مختلف سانحه تمام جوانب سانحه مورد آنالیز قرار گرفته و از تاثیر گذاشتن سلایق شخصی افراد، عواطف و احساسات در ریشه یابی علل سانحه جلوگیری میکند.

2)  هنگامی که از متد خاصی برای آنالیز علت ریشه ای سانحه استفاده نمیشود، ظاهری ترین دلایل و خارجی ترین عوامل به عنوان عامل اصلی سانحه شناخته میشود. عمدتا کاربران و پرسنل درگیر در سانحه مورد بازخواست قرار گرفته و آنها را به عنوان مقصر شناسایی میکنند، و هیچوقت به لایه های پنهان که عمدتا دلایل ریشه ای سانحه نیز در همین لایه های پنهان میباشد وارد نمیگردند.

تکنیک ها و متدهای آنالیز دلیل ریشه ای خرابی و استفاده از این متدها در آنالیز دلیل ریشه ای باعث میشود به دو مشکل عمده فوق برخورد نکرده و دلیل ریشه ای سوانح شناسایی و با تعریف اقدام اصلاحی سعی بر برطرف کردن آن شود.

شما می توانید با ذکر نام منبع (سایت دانشنامه نت) و لینک سایت (www.mpedia.ir) این مطلب را باز نشر دهید.

 

تقابل واحد نت و عملیات

تقابل واحد عملیات (تولید یا بهره برداری) با واحد نت (نگهداری و تعمیرات)

mpedia operaion and maintenance

 

سوال: اگر عملیات (واحد تولید یا بهره برداری) ساعات کار خود را از 5 یا 6 روز در هفته به 7 روز کامل در هفته بخواهد تغییر دهد(بنا به مقتضیات شرایط) تکلیف واحد نت و انجام PMها چیست؟

جواب: باز هم سعی می شود جواب تیتر وار داده شود تا انسجام داشته باشد.

1-      سرگروه تیم عملیات (یامدیر عملیات) را نسبت به عواقب عدم انجام PMها در زمان مقرر مطلع کنید.

مدیر بالاتر نیز باید آگاهی داشته باشد که آماده به کاری (Availability) تجهیزات را اگر بخواهید افزایش دهیدباید در تولید توقفاتی داشته باشید. 7 روز فشرده کار کردن نهایتاً باعث افزایش توقفات و کاهش تولید می شود.

2-      سعی کنید برنامه PM را بهینه سازی نمائید (با استفاده از روشهای PM Optimization). بررسی کنید کجاها کارهای PM اضافی انجام می دهید، بازه های تناوب برخی فعالیت های PM را می توانید بزرگتر کنید. زمانهای اضافی و اتلاف های زمانی را در برنامه شناسایی کرده و آنها را حذف کنید. (استفاده از نت ناب)

3-      سیاست نت  را در بخش هایی از تجهیزات به سمت نت پیشگویانه (PdM) ، نت مبتنی بر پایش وضعیت (CBM) تغییر دهید.

4-      جلسات مشترک با عملیات بگیرید تا مشخص کنید چه زمانهایی باید توقفات برنامه ای داشته باشید. توجه کنید در توقفات برنامه ای صرفا ًکار PM انجام نمی شود، واحد عملیات به این توقفات نیاز دارد تا با تمرکز به تمیزکاری محیط کار بپردازد، خطوط تولید کثیف تقریباً 30% توقفات تولید را افزایش می دهد. آنها حداقل باید در برنامه 24/7 (7روز کاری 24 ساعته) زمانهای توقف برنامه ای را اعلام کنند تا تیم نت فعالیت خود را انجام دهد.

5-      برنامه ریزی نت را دوباره بررسی کنید و بین فعالیت های Critical و حیاتی و بقیه فعالیت ها تمایز قائل شوید. می توانید در گروه‌بندی، فعالیت های A، B و C داشته باشید و در شرایط اضطرار گروه C را به تعویق بیاندازید.

6-      تیم های نت را با جلسات توجیهی آماده کنید. به آنها توضیح دهید بنا به شرایط باید بهره وری خود را افزایش دهند تا برنامه ریزی نیز بتواند اثربخش کار کند.

7-      برنامه ریزی MRO مدیریت قطعات یدکی باید تغییر یابد، چه به لحاظ مکانی، فرایندی، میزان موجودی و زمانبندی.

8-      در زمانی که توقف برنامه ای در تولید کاهش پیدا می کند، بهترین تجویز اجرای درست TPM می باشد. اپراتورهای دستگاه می‌توانند فعالیت های ساده نت را و در برخی مواقع فعالیت های PdM را انجام دهند.

9-      حضور برخی از تکنسین های نت می تواند در خط تولید و در خط بهره برداری در زمان تولید کمک کند. آنها می توانند PMهایی که نیاز به توقف ندارند را انجام داده، پایش وضعیت را کنترل کرده و حالت های خرابی را به خوبی شناسایی کنند در زمانی که اپراتورها توانایی انجام این فعالیت را ندارند.

امیدوارم این موارد به شما در برنامه ریزی کارها کمک کند. از خوانندگان سایت تقاضا دارم این لیست را کامل کرده و توصیه های خود را در بخش کامنت ها و نظرات بنویسند.

شما می توانید با ذکر نام منبع (سایت دانشنامه نت) و لینک سایت (www.mpedia.ir) این مطلب را باز نشر دهید.

چرا خیلی از شرکت ها نمی توانند بیش از 30 درصد ظرفیت CMMS استفاده کنند؟ (بخش دوم)

CMMS

 

در بخش اول برخی از دلایل را ذکر کردیم، ادامه مطلب را مطالعه فرمائید.

8-    خیلی از سازمانهایی که در پیاده‌سازی نرم افزار نگهداری و تعمیرات (CMMS) ناتوان هستند، سیستم نگهداری و تعمیرات کاغذی نیز یا نداشته و یا خیلی ضعیف است.

به عنوان مثال وقتی گزارشات و شاخص های KPI در سازمان به خوبی طرح ریزی نشده باشد، چه انتظاری از CMMS در ارائه این شاخص ها و گزارشات دارید. وقتی فرآیند صدور دستورکار به غلط در سازمان طرح ریزی گشته است باعث عدم پیاده سازی درست گردش دستورکار در CMMS خواهیم بود. در برخی از سازمان ها حتی فرم ها و چک لیست های به شدت ضعیفی در حال اجرا می باشد و بسیار عجله برای خرید نرم افزار نیز دارند!!

9-    ضعف در برنامه ریزی پیاده سازی و استفاده از نرم افزار یکی دیگر از دلایل عدم استفاده کامل از ظرفیت های CMMS است. باید بدانید با نرم افزار به کجا می خواهید برسید و نرم افزار برای رسیدن به این اهداف چگونه می تواند به شما کمک کند. حتی در نقشه راه نرم افزار شما جایگاه RCA و RCM را هم باید مشخص کنید و حداقل تا 5 سال آینده برنامه داشته باشید.

10-    متولی پیاده سازی CMMS در سازمان شما نباید بخش IT و یا مدیریت مالی سازمان شما باشد. متولی واحد نگهداری و تعمیرات و یا دقیق تر واحد برنامه ریزی و مهندسی نگهداری و تعمیرات است.

11-    سیاست سازمان باید قبل از خرید نرم افزار شفاف و روشن باشد. اینکه آیا بخش های خرید، مدیریت انبار و مدیریت مالی نیز در این نرم افزار می خواهد انجام گیرد و یا اینکه نرم افزار های مجزای خود را دارد و یا اینکه در پکیج ERP این ماژول ها دیده شده است، باید مشخص گردد.

مسیر پیاده سازی صفر تا صد نرم افزار باید شفاف و روشن باشد. در استاندارد ISO 55000 هم تاکید بسیار زیادی روی موضوع شفاف بودن استراتژی نت، اهداف عینی و اجرایی و سیاست های نت و مدریت دارایی‌ها شده است.

شما می توانید با ذکر نام منبع (سایت دانشنامه نت) و لینک سایت (www.mpedia.ir) این مطلب را باز نشر دهید.

انگیزه در کارکنان نگهداری و تعمیرات

مدیریت کارکنان و نحوه ارتباط با آنها از A تا Z

Work-Motivation-in-Running-Business

 

 

یکی از خوانندگان عزیز و پیگیر سایت دانشنامه نت با خواندن مطالب ایجاد انگیزه در کارکنان نگهداری و تعمیرات (بخش یک و بخش دو) فایلی را برای سایت ارسال کردند که بسیار مفید و کامل بود. این فایل به صورت پاور پوینت است و می توانید از اینجا دریافت نمائید.

شما می توانید با ذکر نام منبع (سایت دانشنامه نت) و لینک سایت (www.mpedia.ir) این مطلب را باز نشر دهید.

نرم افزار نگهداری و تعمیرات CMMS

چرا خیلی از شرکت ها نمی توانند بیش از 30 درصد ظرفیت CMMS استفاده کنند؟ (بخش اول)

images

 

چرا خیلی از شرکت ها نمی توانند بیش از 30 درصد ظرفیت نرم افزار های نگهداری و تعمیرات (CMMS) استفاده کنند؟

پاسخ:

پاسخ این سوال را سعی میکنم تیتر وار بیان کنم تا پاسخ شفاف و روشنی داشته باشیم.

1-    قبل از هر چیز این نکته را نباید فراموش کرد که همیشه لازم نیست سازمان شما از 100 درصد قابلیت های نرم افزار CMMS یا EAM استفاده کند، به نسبت بلوغی که در سازمان وجود دارد، بخش های مختلف نرم افزار با زمانبندی مناسب باید پیاده سازی گردد.

2-    مهمترین دلیل در استقاده حداقلی از ظرفیت CMMS، ضعف در پیاده سازی آن در سازمان است. تیمی قوی و آموزش دیده نرم افزار را پیاده نکرده و کاستی های زیادی را به همراه داشته است.

3-    آموزش ضعیف است. کاربران نمی دانند بخش های مختلف نرم افزار چه استفاده ای دارد و نمی دانند چگونه باید از آن استفاده کنند.

4-    در برخی سازمان ها زمان شیفت و تعداد افراد حاضر در شیفت جوابگوی پرکردن و کار کردن با تمامی بخش های CMMS نیست، البته این هم ناشی از سوء مدیریت و عدم نیازسنجی درست است.

5-    خیلی از نرم افزارهای موجود به قدری پیچیده هستند که عملاً کارکردن با آن مشکل و دردسر ساز هستند. پنجره های زیاد و کلیک های بسیار.

به اصطلاح یوزر فرندلی نیستند. اگر کاربران با نرم افزار به خوبی ارتباط برقرار کنند، فرم ها به درستی و با اطلاعات دقیق پر خواهند کرد.

 

6-    دلیل دیگری که خیلی مشاهده می گردد عدم ارتباط درست بین کسانی که تیم پشتیبانی و برنامه ریز CMMS هستند و آنهایی که تیم اجرایی و کاربران نهایی هستند. تیم پیاده سازی و پشتیبانی با کابران کف کارگاه باید ارتباط نزدیک و صمیمی داشته باشند.

7-    مسئول پیاده سازی فردی ضعیف است. در تیم سازی های نت شخصی به عنوان Champion می شناسند. او مسئوول تغییر فرهنگ سازمانی و انتقال دانش به کاربران است. هر چقدر شخص قدرتمند و آموزش دیده باشد، پیاده سازی CMMS موفق تر خواهد بود.

ادامه این مطلب را در این پست مشاهده فرمائید.

شما می توانید با ذکر نام منبع (سایت دانشنامه نت) و لینک سایت (www.mpedia.ir) این مطلب را باز نشر دهید.

ایجاد انگیزه در کارکنان بخش نگهداری و تعمیرات (بخش دوم):

ایجاد انگیزه در کارکنان بخش نگهداری و تعمیرات (بخش اول):

یک سوال در ارتباط با تفاوت CMMS و EAM

نت دقیق

از نت دقیق یا Precision Maintenance تا مرگ و میر نوزادان

نرم افزار نگهداری و تعمیرات CMMS

سیستم مکانیزه مدیریت نگهداری و تعمیرات (CMMS)

دوره های نت

دوره های تخصصی نگهداری و تعمیرات

نرم افزار موبایلی نگهداری و تعمیرات

ارتباط موبایلی (CMMS mobile) با نرم افزار های CMMS و EAM

مرجع علمی و کاربردی مدیریت نگهداری و تعمیرات

معرفی کتاب: مرجع علمی و کاربردی مدیریت نگهداری و تعمیرات

نت ناب

جلسات نگهداری و تعمیرات ناب (بدون اتلاف)

نظام آراستگی محیط کار

فواید اجرای نظام آراستگی محیط کار یا همان 5S

نت پیشگیرانه PM

کدگذاری فعالیت‌های نت پیشگیرانه PM

ترجمه استاندارد مدیریت دارایی های فیزیکی Asset Management : ISO55000 : 2014

نت مبتنی بر پایش وضعیت CBM

تجهیزاتی که درد دل نمی کنند!

فرم های نگهداری و تعمیرات

فرم ها و چک لیست های مورد نیاز مجموعه شما

3

به لحاظ سیستمی برای اثربخشی و کارایی سیستم نت در هر مجموعه ای نیاز به فرم ها، چک لیست ها، دستورالعمل ها و روش های اجرایی موثر و کارا داریم.

در پست های آینده درباره تفاوت این چهار مورد بیشتر خواهیم نوشت اما نکته ای که در اینجا باید اشاره شود این است که:

1- اجزای سیستم نت باید درست تعریف شود.

2- ارتباط بین اجزا باید سیستمی و مبتنی بر استانداردهای نت برقرار گردد.

3- داده های مورد نیاز شاخص ها و گزارشات نباید از بین برود و به قول اون وریها! لاست نگردد.

4- به ذهن و حافظه پرسنل نت نباید اکتفا گردد و ابزاری برای ورود داده، پردازش داده، روش های اجرای کارها و دستورالعمل های فنی و اجرایی باید باشد.

به قولی کم رنگ ترین جوهر ها از قویترین حافظه ها ماندگارترند.

در مجموعه فرم ها، چک لیست ها، دستورالعمل ها و روش های اجرایی به دنبال محقق کردن چهار هدف فوق هستیم.

از ابتدای تاسیس سایت اکثر تماس دوستان نتی پیرامون این موضوع بوده است. تیم ما در سال گذشته پکیج فرم ها را از 25 مورد به بیش از 200 مورد رسانده اند.

این 200 مورد تمام نیاز مجموعه نت شما را در بخش استانداردسازی نت، انبارداری نت، گردش کارها و حتی ملزومات ایزو برآورده خواهد کرد.

به زودی فهرست جدید را در سایت قرار خواهیم داد.

مطابق قولی که داده بودیم لیست کامل فرم های نت را مشاهده بفرمائید.

لیست کامل فرم های نت 

فرم های نگهداری و تعمیرات